Povesti despre… cosmetice

Poza 4Cosmetica (greacă κοσμετικός kosmetikós – aranja, împodobi) este arta și practica îngrijirii, păstrării și înfrumusețării corpului uman, în special a feței și a părului. Ele sunt, în general, amestecuri de compuși chimici, unele fiind derivate din surse naturale (cum ar fi uleiul de cocos) și multe fiind sintetice.Cosmetica apare și se răspândește în secolul XVIII, ea este numită „cosmétique“ în Franța, termenul ajunge să fie folosit în Germania abia din anul 1850, până în secolul XVIII se foloseau termenii pentru înfrumusețare, „cosmetica medicamenta” și „ ars cosmetica”.

Poza 5

Cu aproape două milenii în urmă, împăratul și filozoful roman Marc Aureliu spunea că aspectul exterior al omului este “cea mai bună scrisoare de recomandare a lui“. Or, în compunerea acestui aspect exterior cosmetica ocupă un loc cât se poate de important. Aspectul exterior al omului este “cea mai bună scrisoare de recomandare a lui“. Or, în compunerea acestui aspect exterior cosmetica ocupă un loc cât se poate de important.

Poza 2Cuvântul cosmetice provine din greacă κοσμητικὴ τέχνη (kosmetikē tekhnē) însemnând „tehnica de aranjare și împodobire”, de la κοσμητικός (kosmētikos), „specialist în ordonare sau aranjare” și de la κόσμος (kosmos), care înseamnă, printre altele, „ordine” și „podoabă”.

Primele dovezi arheologice care atestă prezența cosmeticelor vin din mormintele faraonilor egipteni. Există dovezi arheologice care datează cel puțin din Egiptul antic șiGrecia antică. Potrivit unei surse, evoluții majore precoce includ:

– Kohl folosit în Egiptul antic ca protecție pentru ochi

– Uleiul de ricin folosit în Egiptul antic ca balsam protector.

– Creme de piele din ceară de albine, ulei de măsline și apă de trandafiri, descrise de romani.

– Vaselină și lanolină în secolul al XIX-lea.

Grecii antici utilizau, de asemenea, produse cosmetice. Cosmeticele sunt menționate în Vechiul Testament. Unul dintre cele mai populare medicamente tradiționale chinezești este ciuperca Tremella fuciformis, folosită ca produs de frumusețe de femei din China și Japonia.
Poza 3
Se spune că ciuperca crește reținerea hidratării din piele și previne degradarea prematură a vaselor de sânge din piele, reducerea ridurilor și netezirea liniilor fine. Alte efecte anti-îmbătrânire provin din creșterea prezenței superoxid dismutază in creier si ficat; este o enzima care actioneaza ca un antioxidant puternic pe tot corpul, mai ales în piele.

 

Poza 1Utilizarea cosmeticelor a fost dezaprobată în istoria occidentală. De exemplu, în secolul al XIX-lea, regina Victoria a declarat public machiajul ca fiind nepotrivit, vulgar, și acceptabil numai pentru utilizare de către actori.

 

In Egipt au fost descoperite numeroase rețete de preparate cosmetice, ale căror texte sunt Poza 6adesea sculptate în pereții templelor. Aromatele, creme și vopsele pentru față erau destinate în primul rând preoților. Operele de artă ale vechilor egipteni și în primul rând desenele, dar și unele obiecte de ritual funerar, creează o idee mai exactă cu privire la cosmetica din țara faraonilor în comparație cu același fenomen din alte civilizații antice. Mormintele antice conțineau vase cu produse cosmetice (vase kohl) și aplicatoare (linguri cosmetice). Egiptenii foloseau kohlul pentru înnegrirea ochilor; pe față își dădeau cu vopsea de plante, iar unghiile erau vopsite cu henna.

În cadrul cosmeticii se folosesc în prezent diferite substanțe pentru curățarea, stabilizarea, revitalizarea, deodorarea ca și parfumarea pielii, unghiilor și a părului. Se folosesc frecvent în acest scop în afară de produse cosmetice și produse naturale.

Sursa: WIKIPEDIA

 

Comments are closed.